Thursday, August 19, 2010

Savory Feta, Basil and Sun-Dried Tomatoes Bread

When I saw this recipe posted on Elvira's blog I knew I had to try! I have made another savory bread she had (posting to come!) and we really liked. Since we love all the flavors on this one I knew just by looking at the recipe that it would be a winner, and I wasn't wrong.
I made it on the same day she posted and we all loved it here, an absolute success with thumbs up from the boys!
Since I could not contain myself I did change a couple of things here and there, but nothing that compromised the flavor.
It is a moist and very flavorful savory bread, very delicious! We had it as a light dinner, with a side of green salad with veggies you don't need much more.
Plus it is super easy and simple to make and you only dirt one bowl, which are good things during summer break when you don't want to spend much time in the kitchen.
Hope you guys enjoy it as much as we did!
I am posting the recipe the way I did. To see Elvira's original recipe, which is in Portuguese (bonus to my Brazilian friends!) click here: Cake de Feta, Tomates Secos e Manjericao.
Enjoy!
Ana

Savory Feta, Basil, and Sun-Dried Tomatoes Bread

75 grams whole wheat flour
75 grams all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
3 eggs
100ml extra virgin olive oil
150 ml milk
15 basil leaves, chopped
100 grams sun-dried tomatoes in oil, chopped
100 grams feta cheese (feel free to use more or less), crumbled or cut into cubes
Salt and pepper to taste

Preheat oven to 350F, grease a loaf pan, set aside.
In a large bowl mix together the flours and baking powder. Add the eggs, milk, and oil and mix everything together with a wire whip until smooth. Add a bit of salt and pepper to flavor the batter - just be light on the salt as the feta cheese contributes a good amount of saltiness to the bread.
Add the chopped sun-dried tomatoes, basil, and feta cheese and mix them into the batter with a wooden spoon (or spatula).
Pour batter into prepared pan and bake at 350F for about 35 to 40 minutes, until golden.
Remove from oven, let cool for about 10 minutes in the pan before removing from the pan. Cool on a wire rack.

(We didn't let it cool completely before cutting as we were hungry and it was smelling so good. The bits of warm cheese inside the bread were amazingly delicious, the flavors of this bread pairs really well together!)

10 comments:

Talita said...

Nunca provei queijo Feta, mas a combinação toda desse pão, me parece muuuito boa/

Amei ler seu comentário sobre o bolo. Espero que, mesmo não sendo igual ao bolo de sua (eterna) infância, você também goste muito dele.

Beijos

Karen said...

Feta é meio difícil de encontrar aqui, mas a receita é mesmo tentadora. Adoro cakes salgados!

The Food Hunter said...

Bread sounds delicious

Akemi said...

Oi, Ana! Saudades! Adorei os ingredientes deste pão! Como disse a Karen, é uma pena não encontrarmos o queijo feta por aqui mas vou substituir por outro tipo e tentar fazer. Com uma saladinha já se tem uma refeição completa, pelo menos para mim (que meu marido não leia isso! rss).
A Cris comentou no blog dela que vcs se conheceram! Que legal! Imagino que vcs tenham se divertido e entrosado muito pois são duas queridas!
Bjss e boa semana!

Anna said...

Eu comi o queijo feta aí nos EUA, aqui no Brasil ainda não vi, vou procurar.
Ele é muito gostoso eu adoro.
Adorei seu blog, vim através do da Cinara.

Ana said...

Talita, o queijo Feta eh mais salgadinho e crumbly. Lembra uma ricotta mais curada.
O pao eh muito saboroso, a combinacao eh mesmo otima!

Karen, faca com algum outro tipo de queijo q voce gostar, nao tem como nao ficar bom esse pao! Uma ricotta mais sequinha, ou ate um queijo gouda iria ficar bom aqui. Acho q nao tem muito erro viu, a combinacao de sabores eh muito boa, o pao eh macio, vai ficar com com outros queijos tbem, eu tenho certeza!

Food Hunter, this is a very good savory quick bread, the flavors really go well together! Let me know if you make it!

Akemi, faca sim, como eu disse p/ a Karen, esse pao vai ficar bom com qualquer outro tipo de queijo mais saboroso q vc usar (eu so nao usaria mussarella pois eh muito bland aqui). Eu acho q gouda iria ficar muito bom, ou ricotta daquelas q da p/ fatiar sabe?
A combinacao de sabores eh muito boa, eu nao canso de falar, hehehe! Adoramos esse pao aqui em casa!

Anna, me conta se vc fizer depois, obrigada pela visita no blog!

Ana

Silvana said...

Ana,

Estive em Tietê e me deu muuita saudade! Qualquer hora manda um olá para essa velha amiga.

Beijos

Silvana

Ana said...

Sil, eh voce???
Me manda um e-mail, o seu eh o mesmo?? Que saudades!
Beijao!
Ana

Talita said...

Oi, Ana.

Obrigada pelo comentário no blog, querida! Gostei muito, viu?

É gostoso mesmo conhecer as pessoas que a gente conhece mas só pelas palavras.

Um beijão.

Valentina said...

Oh this is such a great recipe. Elvira always has great cards up her sleeve. Shame I have cut down on bread for a while.